Bezinning van deze maand

Ontmoetingen

In deze warme weken nemen velen van ons de tijd om tot rust te komen, erop uit te trekken en nieuwe energie op te doen. Dat kan natuurlijk ver van huis, maar voor wie ervoor open staat is ook de wereld direct om hem heen steeds weer verrassend.

Een paar dagen geleden stond ik midden in de nacht op een dijk langs de Waal. Met een paar onbekenden keken we naar de bloedmaan – de maan die viel in de schaduw van de aarde en daardoor prachtig rood kleurde. Het bijzondere van het moment, de stilte en het duister schiepen een vertrouwelijkheid die ruimte bood aan mooie gesprekken tussen volslagen vreemden. We spraken over de grote en de kleine dingen van het leven, bewonderden elkaars foto’s en waren samen stil.

 

Het deed me denken aan een tekst van Thomas Merton die ik onlangs las en die ik graag aan jullie doorgeef:

Het diepste niveau van communicatie is niet communicatie maar communio. Het is zonder woorden. Het gaat voorbij aan woorden en voorbij gepraat, en voorbij concepten. Niet dat we een nieuwe eenheid ontdekken. We ontdekken een oudere eenheid. Mijn dierbare broeders, we zijn al één, maar we verbeelden ons dat we het niet zijn. Wat we opnieuw moeten ontdekken is onze oorspronkelijke eenheid. Wat we moeten worden is wat we zijn.

Ik bid ons allen toe dat we in deze zomertijd de ruimte hebben om deze eenheid opnieuw te ontdekken.

Mariette Fleur ofs