Bezinning van deze maand

Warme Kerst

Het wordt een groene Kerst dit jaar. Een warme Kerst ook nog. Temperaturen van rond de 10 graden boven nul doen eerder aan Pasen denken dan aan Kerstmis.

Toch is het zo. Het beeld van een witte Kerst met vorst en sneeuw hebben we er zo goed ingebracht, dat elke andere Kerst haast niet voldoet. En dat terwijl we statistisch minder dan 10% kans hebben op een witte Kerst. En in Australië of Zuid-Afrika wordt Kerst meestal op het strand gevierd wordt. Daar is het hartje zomer met meer dan 30 graden boven nul. Het is maar waar je woont.

Elk jaar hopen we wel nadrukkelijk dat het een warme Kerst wordt. Met name in onze huizen en vooral in onze harten. Dat we warm worden van de dagen waarop we feest vieren, samenkomen, samen eten en bovenal ook van de diepere inhoud van het Kerstfeest. Dat God een plekje zoekt bij ons, bij jou, bij u, bij mij en dat we ervan mogen proeven dat dit gelukt is. Even de ervaring dat we ons opgenomen voelen in een groter geheel, iets wat ons overstijgt.

Kerst mag ons werkelijk warm maken voor de zaak van God. De vertedering om de geboorte van een Kind mag ons raken. Tot in het hart. En daar mag de kiem groeien. Gods eigen kiem. Een kiem van vrede, van naastenliefde, van verbondenheid met God.

Dat in die zin onze Kerst, mijn en uw Kerst, daadwerkelijk warm mag worden. Een beetje overdreven wens ik u in die zin zelfs een hete Kerst toe.

Theo Reuling ofs