Bezinning van deze maand

Bidden voor mooi weer

Sinds mensenheugenis brachten gelovigen, wanneer er een bijzondere gebeurtenis op handen was, een worst naar een clarissenklooster met de vraag aan de zusters dat zij bidden voor goed weer. Dat gebeurt incidenteel nog steeds. Clara wordt vereerd als beschermheilige tegen slecht weer, een positie die ze vermoedelijk dankt aan haar naam. Clara, de vrouwelijke vorm van het Latijnse clarum, betekent namelijk ‘klaar’, of ‘helder’. En een heldere hemel staat voor goed weer.

Van twee kanten staat dit gebruik onder druk. Enerzijds zijn steeds meer clarissenkloosters overgegaan op vegetarisch voedselgebruik, zodat de worst in het eigen klooster geen bestemming meer zal vinden. Of er daardoor ook minder gebeden wordt voor mooi weer is niet bekend.

Anderzijds is de uitdrukking ‘bidden om mooi weer’ bij alle effecten van de klimaatverandering ook aan een herijking, aan een nadere definitie toe. Normaliter zou ik dan bidden voor een lekkere warme zomerse dag met weinig wind en geen regen. Dit jaar zal het Clarafeest gevierd worden met overdag tropische temperaturen. Niet ongewoon voor 11 augustus, maar de mate waarin dergelijke temperaturen de laatste jaren ’s zomers voorkomen is wel ongewoon groot. En dat is minder prettig voor alle schepselen. Bidden dat wij behoed mogen worden voor al te zeer tropische temperaturen mag wellicht toegevoegd worden aan de definitie van ‘mooi weer’.

Bidden om beperking van de klimaatverandering zet wellicht meer zoden aan de dijk. Ook maar een keer bidden om slecht weer wat goed is voor de schepping. En dan ook maar geen worst aanbieden, dan pakken we dat stukje duurzaamheid ook gelijk mee.

Theo Reuling ofs